Geschiedenis

Dertig jaar Kinderkledingbeurs (SKKB)

Dertig jaar geleden startte een groepje vrijwilligers een wekelijkse kinderkledingbeurs waar men nog goed te dragen kinderkleding kon brengen, werd de kleding verkocht dan kreeg de inbrenger een percentage van de verkoopprijs. De opbrengst van de verkopen, zo’n 50 gulden per maand, ging naar de actie “hongerpot”. Niet verkochte kleding werd bestemd voor Roemenië en Bosnië.

Aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek is het allemaal begonnen. In een pandje waar de Wereldwinkel, Amnesty en Unicef gezamenlijk onder de naam Plu Plus hun werk deden, kreeg de kinderkledingbeurs een hoekje toegewezen. Op 14 april ’89 was de opening. 
In 1996 wijst de gemeente de SKKB de deur en vindt een zoektocht plaats naar een ander onderkomen. Eerst 2 jaar in het magazijn van De Spar bij het Oranje Nassauplein, daarna in drie aan elkaar geschakelde units aan de Zeemanstraat en sinds 2013 in de oude Mavo aan de Derickxkamp 2, een anti kraakpand. De winkel hangt altijd vol mooie kleding en er is een grote keus in speelgoed.

De SKKB is trots in wat zij in 30 jaar op eigen kracht tot stand heeft gebracht, zonder subsidie, zonder donaties en zonder medewerking van overheidsinstellingen.

 

Nu, na 30 jaar zijn er meer dan 30 vrijwilligsters, die zich allen inzetten om de ingebrachte kleding te prijzen, op te hangen en te verkopen. De opbrengst een donatie van 50 gulden per maand is gegroeid naar € 1000,00 per maand. Geld dat naar verschillende kleinschalige goede doelen in binnen- en buitenland gaat, die altijd te maken hebben met het welzijn van kinderen.

De kinderkledingbeurs steunde in de loop der jaren projecten in Bali, Malawi, Indonesië, Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika, Uganda, Roemenië, Wit-Rusland, Oekraïne, India, Ghana en Cambodja. In Nederland is er oog voor de minima, de kledingbank en de kinder vakantiespelen. Naast geld helpt de kinderkledingbeurs mensen in nood met kleding.

 

Maar in 2013 kregen we bericht van de gemeente Brummen dat we met de units weg moesten van het stukje grond

In 2013 kregen we bericht van de gemeente Brummen dat we met de units weg moesten van het stukje grond aan de Zeemanstraat. De school en de gymzaal werden gesloopt en er kwam een nieuwe school, geen plaats meer voor ons. Dus het zoeken kon weer opnieuw beginnen naar een vaste plek in Eerbeek. Er is veel overleg geweest met de gemeente maar we konden niet blijven en er was ook geen vervangende ruimte voor ons. De units wilde we verkopen maar de tijd daarvoor was te kort en daarom hebben we ze maar weg gegeven. Slopen was ook een grote kostenpost.

 

De oude Mavo aan de Derickxkamp 2

Zelf hebben we toen in de oude Mavo aan de Derickxkamp 2 een anti kraakpand gevonden, dit konden we huren voor 1 jaar. Met veel vrijwilligers en sponsors hebben we deze ruimte gebruiksklaar gemaakt en op 1 oktober zijn we feestelijk open gegaan. Een mooi ruime lichte plek, de verkoop ging goed en we waren erg tevreden. Maar een jaar is zo om en we kregen te horen dat we er per 1 januari 2014 uit moesten. Gelukkig kregen we van de eigenaar een huurcontract, waardoor we kunnen blijven. We hebben nog steeds geen permanente plek dus moeten we wel door blijven zoeken.

Begin 2015 is er een heel nieuw bestuur gekomen, een nieuwe voorzitter, secretaris en penningmeester. Vanuit de vrijwilligers en het oude bestuur zijn er nog 3 bestuursleden die de functies PR, winkel coördinator en goede doelen coördinator vervullen.

Het gaat goed met de SKKB, vele goede doelen kunnen door ons gesteund worden en de winkel hangt altijd vol met mooie kleding en er is een grote keus in mooi speelgoed.