Geschiedenis

Hoe het begon

De oprichtster van SKKB – Aya Bock is bij een tweedehands kledingbeurs in Brummen gestart als vrijwilligster. Toen ze in 1989 de kans zag in Eerbeek een zelfde beurs op te richten heeft ze die kans met beide handen aangepakt.

Aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek

Aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek is het allemaal begonnen. In een pandje waar de Wereldwinkel, Amnesty en Unicef gezamenlijk onder de naam Plu Plus hun werk deden, kon Aya dan ook een klein hoekje in gebruik nemen. Op 14 april ’89 was de opening van Aya’s kleine zaakje. Langzamerhand kreeg zij hulp van steeds meer vrijwilligers.

Onder veel protest

April ’96 wijst de gemeente de kinderkledingbeurs de deur. Onder veel protest is de uiteindelijke datum verzet en moesten we er per 1 augustus uit. En dan…dan moet je natuurlijk zo snel mogelijk een andere ruimte vinden, anders sta je op straat. Gelukkig kwam er op tijd een optie. In juli ’96 stelde De Spar zijn magazijn beschikbaar. Dit was natuurlijk niet de meest geschikte ruimte, maar bij gebrek aan keus konden we dit aanbod niet afslaan. Uiteindelijk ben je blij met alles wat je wordt aangeboden. We hebben 2 winters lang in de kou gezeten, het was afzien maar, omdat we op het winkelplein zaten ging de verkoop zeer goed.

Voor de zomer van ’98 weg

Helaas kwam ook dit maal weer het bericht dat we voor de zomer van ’98 weg moesten. Door op allerlei manieren de publiciteit te zoeken, kwam er ook nu weer een oplossing. We hebben onder andere een actie gehouden tijdens de Sinterklaas optocht. Met borden met teksten zijn we op pad gegaan en hebben we de aandacht van de middenstand opgeëist. Dit had overigens geen effect. Uiteindelijk is er bij bedrijven een afspraak gemaakt voor de huur van een unit en is er bij de gemeente een stukje grond gehuurd. Het is jammer dat er voor zo’n goed doel niet een oplossing gevonden kon worden die kosteloos was, maar ja je moet toch iets.

Eindelijk…!

Dus nu staan we aan de Zeemanstraat 1 met onze 3 aan elkaar geschakelde units. Ons eigen plekje. Eindelijk..!

Maar in 2013 kregen we bericht van de gemeente Brummen dat we met de units weg moesten van het stukje grond

In 2013 kregen we bericht van de gemeente Brummen dat we met de units weg moesten van het stukje grond aan de Zeemanstraat. De school en de gymzaal werden gesloopt en er kwam een nieuwe school, geen plaats meer voor ons. Dus het zoeken kon weer opnieuw beginnen naar een vaste plek in Eerbeek. Er is veel overleg geweest met de gemeente maar we konden niet blijven en er was ook geen vervangende ruimte voor ons. De units wilde we verkopen maar de tijd daarvoor was te kort en daarom hebben we ze maar weg gegeven. Slopen was ook een grote kostenpost.

 

De oude Mavo aan de Derickxkamp 2

Zelf hebben we toen in de oude Mavo aan de Derickxkamp 2 een anti kraakpand gevonden, dit konden we huren voor 1 jaar. Met veel vrijwilligers en sponsors hebben we deze ruimte gebruiksklaar gemaakt en op 1 oktober zijn we feestelijk open gegaan. Een mooi ruime lichte plek, de verkoop ging goed en we waren erg tevreden. Maar een jaar is zo om en we kregen te horen dat we er per 1 januari 2014 uit moesten. Gelukkig kregen we van de eigenaar een huurcontract, waardoor we kunnen blijven. We hebben nog steeds geen permanente plek dus moeten we wel door blijven zoeken.

Begin 2015 is er een heel nieuw bestuur gekomen, een nieuwe voorzitter, secretaris en penningmeester. Vanuit de vrijwilligers en het oude bestuur zijn er nog 3 bestuursleden die de functies PR, winkel coördinator en goede doelen coördinator vervullen.

Het gaat goed met de SKKB, vele goede doelen kunnen door ons gesteund worden en de winkel hangt altijd vol met mooie kleding en er is een grote keus in mooi speelgoed.