Hoe het ooit begon

Het begon allemaal met een groepje vrijwilligers die een wekelijkse kledingbeurs startte, waar nog goed te dragen kinderkleding kon worden gebracht. Als de kleding werd verkocht, dan kreeg de inbrenger een percentage van de prijs. De overige opbrengst, zo’n 50 gulden per maand, ging naar de actie “Hongerpot”. De niet verkochte kleding was bestemd voor Roemenië en Bosnië.

Aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek is het allemaal begonnen. In een pand waar de Wereldwinkel, Amnesty en Unicef gezamenlijk onder de naam Plu Plus hun werk al deden, kreeg de kinderkledingbeurs een hoekje toegewezen. Op 14 april 1989 was de opening.

Maar… in 1996 wijst de gemeente de kinderkledingbeurs de deur en vindt er een zoektocht plaats naar een ander onderkomen. Die werd gelukkig gevonden. Eerst konden we 2 jaar in het magazijn van De Spar op het Oranje Nassauplein, maar ook dat was eindig.

 

Met grote inzet van enkele fanatieke vrijwilligers zijn drie aan elkaar geschakelde units geregeld en aan de Zeemanstraat geplaatst.

 

 

Ook daar konden we niet blijven. Er moest gebouwd worden op die plek. Na opnieuw vechten voor een voortbestaan kon de SKKB gelukkig in 2013 anti-kraak in de oude Mavo aan de Derickxkamp 2. Deze locatie was groot, waardoor de winkel werd uitgebreid met veel extra baby en kinderbenodigdheden en speelgoed.

In 2022 komt dan ook voor deze locatie een definitieve einddatum. Op 10 januari 2023 hebben we de deur aan de Derickxkamp voor de laatste keer gesloten. Het pand wordt gesloopt, er komen zorgwoningen voor in de plaats.

 

 

Gelukkig hebben we ook dit keer net op tijd een nieuwe locatie gevonden! Een echt winkelpand op het Oranje Nassauplein in Eerbeek. Het is er wel kleiner, dus we gaan terug naar hoe het ooit begonnen is: alleen kinderkleding.

Maar: Onze toekomst ziet er rooskleurig uit!

 

De SKKB is trots op wat zij op eigen kracht tot stand heeft gebracht. Zonder subsidie, zonder donaties en zonder medewerking van overheidsinstellingen. Er zijn inmiddels zo’n 25 vrijwilligers, die zich allen inzetten om de ingebrachte kleding te prijzen, op te hangen en te verkopen. De opbrengst, 50 gulden per maand, is gegroeid naar € 1000 per maand.

De kinderkledingbeurs steunt al meer dan dertig jaar projecten. In Bali, Malawi, Indonesië, Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika, Uganda, Roemenië, Wit-Rusland, Oekraïne, India, Ghana en Cambodja. En ook in Nederland steunden wij projecten zoals de minima, de kledingbank en de kindervakantiespelen.

Naast het doneren van geld, steunt de SKKB ook met het doneren van kleding.