Sengerema Hospital

Het Sengerema Designated District Hospital (SDDH) is een groot missieziekenhuis in Sengerema, in de provincie Mwanza.

Door Hilde van Susante werden we begin 2018 benaderd. Zij ging in het ziekenhuis werken op de chirurgische afdeling en ze zag daar veel patiënten komen die niet verzekerd waren. Hierdoor was niet alle zorg voor ze beschikbaar. In dat eerste jaar heeft de SKKB twee patiënten van 17 en 29 jaar, met een dwarslaesie, geholpen met een financiële bijdrage. Aloyce, de jongen van 17, heeft een motorongeluk gehad, hij herstelde goed na de operatie. Met onze donatie is er voor hem een rolstoel gemaakt.

De man van 29 had al 17 jaar geleden een ongeluk gehad. Hij moest aan een ernstige decubitus wond geopereerd worden. Zijn rolstoel is met onze donatie opgeknapt, om te voorkomen dat hij weer decubitus krijgt.

Om dichter bij onze doelstelling te blijven (projecten steunen die betrekking hebben op kinderen), hebben wij Hilde gevraagd voor ons te kijken wat een geschikt goed doel binnen het ziekenhuis zou zijn voor onze donatie in het nieuwe jaar. Zij gaf aan dat zij samen met de fysiotherapeuten in het ziekenhuis een poli heeft opgezet om kinderen die zijn geboren met een hazenlip beter te kunnen helpen. Zij worden daar elke maand gezien door een dokter, om te zorgen dat ze niet ondervoed raken. Zo zijn ze beter voorbereid op de operatie(s). Onze donatie is gebruikt voor melk en flesjes en het inhuren van extra staf om de poli en operaties goed te kunnen laten lopen.

   

 

Daarnaast is er ook een brandwondenproject opgezet, zodat een arts kinderen met brandwondcontracturen kan helpen. Er komen ontzetten veel patiënten met brandwonden in Sengerema Hospital en de behandeling van acute brandwonden deden ze dan ook al jaren. Maar nu kan er in het ziekenhuis ook behandeld worden bij langere termijn gevolgen van brandwonden. De SKKB doneert om die behandelingen en operaties mogelijk te maken. Het uitgangspunt van het project is om deze gratis uit te voeren. De kinderen komen heel vaak uit zeer arme gezinnen, waardoor ze de vele operaties die zij nodig hebben anders niet kunnen betalen.

 

In 2019 is de afdeling waar de kinderen die met een hazenlip geboren zijn worden behandeld, uitgebreid met een diëtiste. En voor de patiënten met brandwonden zijn medicijnen, verband, en extra contracturen voor een chirurg ingekocht.

Eind 2020 werd bekend dat er een andere donor was gevonden voor schisis en ze onze gift goed konden gebruiken bij het bekostigen van voeding voor het ondervoedingsproject. Daarnaast is de donatie gebruikt voor de keuken. Die was hard aan renovatie toe.

In 2021 is in de zorg- en behandelingskliniek (CTC) voor hiv-patiënten geïnvesteerd. De jonge CTC-cliënten, die in slechte sociaaleconomische omstandigheden leven en regelmatig hiv-medicatie (ARV) moeten gebruiken kregen zo kansen die ze anders niet hadden. Onze donatie is gebruikt voor 23 jonge cliënten: 10 basisschoolleerlingen, 10 middelbare school leerlingen en 2 meisjes en 1 jongen die jong volwassenen zijn.

 

Het doel was inkomen genererende activiteiten. Zo kregen de kinderen schoolschoenen, schooltassen, rijst en bonen voor op school, trainingspakken, uniformen, schriften, sokken, riemen, ondergoed, geld voor bijlessen en geld voor overige schoolbijdragen. En tot slot 2 naaimachines voor de jongvolwassen meisjes en een startfonds voor de verkoop van videocassettes voor de jongvolwassen jongen.

In 2022 is onze gift voor maar liefst drie deelprojecten gebruikt bij Sengerema:

Flesvoeding en flesjes voor kinderen met schisus (hazenlip). Deze kinderen krijgen vaak koeienmelk van hun moeders. Dit is helaas helemaal niet goed voor ze, omdat er teveel eiwit in zit. Ze kregen dankzij onze gift kunstvoeding en flesjes, zodat ze snel het juiste gewicht bereiken om geopereerd te kunnen worden. Na hun operatie kunnen ze alles weer eten en drinken.

Het geven van onderwijs aan de staf. De staf heeft veel onderwijs gekregen in kindergeneeskunde en ook neonatale (pasgeborenen) zorg. Het geld is bijvoorbeeld gebruikt om de staf te motiveren met een hapje en een drankje tijdens deze vaak lange dagen.

Het renoveren van de speeltuin bij de kinderafdeling. De wipwap is kapot en het geheel kan wel een opknapbeurt en verfbeurt gebruiken.